Альпака

Гірська коза індіанців

Альпака́ (Vicugna pacos) – копитний ссавець родини верблюдових. В дикій природі можна зустріти на території Чилі, Перу і Болівії. Випасається на високогір’ї Анд. До 2001 альпаку помилково відносили до роду лама, назва виду була Lama pacos; проте результати дослідження ДНК показали, що дикими предками альпак є вікуньї, отже, видову назву змінено на Vicugna pacos.
Альпа́ка мовою народів Південної Америки означає «гірська коза». Вона є одомашненою формою вікуньї (Vicugna vicugna), єдиного виду цього роду родини верблюдових. Цифра Маса – близько 70 кг Довжина тіла — 1,4 м Висота в холці — 0,9 м. Альпаки мають видовжену форму голови, що дає їм можливість діставати траву між камінням високо в горах. На відміну від лам, альпак не використовують у домашньому господарстві, як тяглову силу. Цінність цієї тварини в особливості її вовни. Альпака має довгу (іноді до 20–30 см), м’яку, подібну до мериносів, вовну, яка добре захищає від нічних і денних температурних коливань повітря, які характерні для гірської місцевості Південної Америки. Іноді добові коливання повітря на високогір’ї сягають до 50 градусів за Цельсієм.
Вовну альпак широко використовують у легкій промисловості. З неї виробляють ковдри, светри. В залежності від породи може різнитись колір та форма хутра. Від білого, карамельного до темно-коричневого і майже чорного. Втім, після обробки фарбами палітра руна дуже розширюється. Хутро альпаки дуже м’яке, легке і в 7 разів тепліше за вовну вівці. Воно майже водонепроникне і позбавлене жиру, тому довго не брудниться, не спричиняє алергії і дуже зносостійке. Альпаки випасаються як на луках високо у горах, так і в заболочених місцинах. Як і верблюди, вони дуже витривалі. Здатні по декілька днів обходитись без води.
Facebook
Twitter
WhatsApp

Опікуни

Медичний центр "Клініка Господарських"

Медичний центр із 20-річною практикою у м. Тернопіль.

Стань опікуном

З питань опікунства телефонуйте за номером +38 (068) 160-62-04, або залиште дані для зв’язку

Замовлення екскурсії

Вартість екскурсії з екскурсоводом для групи з 15 осіб – 100 гривень. За кожну людину понад вказану кількість осіб у групі (тобто 15) – у касу сплачується 5 гривень додатково.

З питань організації та замовлення екскурсій Подільським зоопарком телефонуйте за номером
+38 (068) 160-62-04, або залиште свій номер телефону