Борсук

будівничий з тисячолітнім досвідом

Європа
Назва «борсук» має тюркське походження і означає «сірий». Борсуки – (Meles meles) – живуть невеликими сімейними групами, що складаються з подружньої пари і потомства.

Вони ведуть осілий спосіб життя, займаючи певну територію, котру мітять своїм специфічним запахом, характерним лише для певного клану.
Мешкає борсук в глибоких норах, які риє по схилах піщаних пагорбів, лісових ярів і балок. Звірі з покоління в покоління дотримуються улюблених місць. Як показали спеціальні дослідження, деякі борсукові містечка мають вік у кілька тисяч років!

Такі багатоярусні городища облаштовані 40-50-ти вхідними і вентиляційними отворами завдовжки 5-10 метрів. Вони ведуть у великі, вистелені сухою підстилкою гніздові камери, розташовані на глибині до 5 м. Самі ж камери часто розташовують під захистом водотривкого шару грунту, який перешкоджає просочуванню в них дощових і грунтових вод.

За такі свої властивості борсука називають одним з найактивніших перетворювачів навколишнього середовища у тваринному світі. Риючи складні за будовою нори, він впливає на якість грунту і на організми, що знаходяться у ньому: починають проростати нові види рослин, збільшується мозаїчність біогеоценозу. Борсучі нори часто використовують лисиці, єнотовидні собаки та інші види тварин і як притулок від несприятливих природних умов, так і для розмноження.

Борсук веде нічний спосіб життя, хоча іноді його можна бачити і в світлий час доби. Він полює на малорухливу живність, бо і сам не дуже спритний при вазі понад 10 кг. Основний раціон у нього складається з дощових черв’яків, жуків, жаб, равликів і слимаків, личинок комах, овочів і фруктів, грибів та зернових культур. За добу тварина поїдає близько 0,5 кг. всякої всячини.
Взимку у сильні морози борсук впадає в неглибоку сплячку. А у південних районах залишається активним круглий рік.
Статевозрілими самки борсука стають на другому році життя. Самці – на третьому.

Борсуки – моногамні тварини. Пари у них утворюються з осені, але запліднення відбувається у різні терміни. Через це вагітність самки може тривати від 271 – до 450 днів.
Дитинчата народжуються навесні, зазвичай у квітні. До 5 голів у виводку. На п’ятому тижні прозрівають, а на восьмому починають виходити з нори.
Тривалість життя борсука – 10-12 років. А в неволі – до 16-ти.

Характерною ознакою виду є широка біла смуга з двома чорними облямівками, що тягнеться вздовж морди. Форма тіла своєрідна – звернений вперед клин, який різко звужується до кінця витягнутої тонкої морди.

Борсук населяє майже всю Європу, Кавказ, Малу Азію. У Великобританії, Ірландії, Іспанії, Греції та Італії він охороняється від винищення законом.
До Червоної книги Міжнародного Союзу Охорони Природи (МСОП) борсук занесений як вид, що перебуває під найменшою загрозою зникнення. А ось в літературі він зростає в авторитеті. У цілій низці англійських книг для дітей він постає сміливим і мудрим звіром. Та найвищої кар’єри – символ факультету Гафелпаф – він досягає у романах Дж. Роулінг про Гаррі Поттера. А один раз на 32 роки борсук править зороастрійським календарем. Це було 1920-го, 1952-го, 1984-го і 2016-го року.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Борсук

Опікуни

Поки що немає жодного опікуна =(

Ми працюємо
Ми в соц. мережах:

Стань опікуном

З питань опікунства телефонуйте за номером +38 (068) 160-62-04, або залиште дані для зв’язку

Замовлення екскурсії

Вартість екскурсії з екскурсоводом для групи з 15 осіб – 100 гривень. За кожну людину понад вказану кількість осіб у групі (тобто 15) – у касу сплачується 5 гривень додатково.

З питань організації та замовлення екскурсій Подільським зоопарком телефонуйте за номером
+38 (068) 160-62-04, або залиште свій номер телефону