Антилопа канна

Африка
Антилопа канна – (Taurotragus oryx) – хоч і має гучне ім’я, все ж не ходить червоними доріжками фестивалів, бо отримала його значно раніше одноіменного кінофоруму.
І означає воно «олень», оскільки саме таку асоціацію викликали роги цих тварини у голландських колонізаторів Африки. Втім, рогами канни зовсім не нагадують оленів, оскільки вони завдовжки всього 40-50 см, хоча у інших представників цього виду можуть сягати одного метра. В основі роги закручені у спіраль, а від середини стають круглими і гладенькими. Шерсть у цих тварин досить коротка, забарвлення варіюється від сірувато-жовтого – до рудого. Та відомими канни стали завдяки своєму фізичному розміру. Вони – найбільші антилопи у світі. Маса самців досягає однієї тонни, а висота в холці 1,6-1,8 м. Хоча самки дещо «тендітніші». Їхня маса становить всього 400-600 кг. Статевого дозрівання самки канни досягають у 2 роки, а самці – у 3. Період вагітності триває 8-9 місяців по закінченні якого народжується одне теля. Дивним чином вигляд цих тварин одночасно нагадує і корову, і антилопу. Тому латинська назва роду Taurotragus oryx означає «козлобик». Проживають вони переважно у напівпустелях, гірських луках і саванах Танзанії та Намібії. Тут можна зустріти стадо у 100 голів, хоч бувають і значно численніші.
Окрім чудових спринтерських властивостей – 60-70 км/год на коротких дистанціях – ці антилопи відомі своєю здатністю обходитися без води. Як і верблюд, канна має особливі нирки, що виділяють концентровану сечу. Під час посух температура їхнього тіла підвищується на 7 градусів. Завдяки цьому вони уникають втрати рідини в результаті потіння. А в пошуках їжі і води ці антилопи можуть долати дуже великі відстані. Спокійний характер тварин сприяв їх успішному прирученню. Сталося це ще у давньому Єгипті. Їх впрягали у плуг і доїли. І у наші часи в українському заповіднику Асканія-Нова існує ферма, де використовується молоко антилоп для лікування деяких хвороб. Адже воно має 13 відсотків жиру і значно більше за коров’яче молоко цукру та білків. Тривалість життя канн у дикій природі становить 15-20 років, але через неконтрольоване полювання людини вони стали рідкісними тваринами.
Facebook
Twitter
WhatsApp
Антилопа канна

Опікуни

Makosh

Один з найбільших трейдерів та дистриб’юторів добрив в Україні

Стань опікуном

З питань опікунства телефонуйте за номером +38 (068) 160-62-04, або залиште дані для зв’язку

Замовлення екскурсії

Вартість екскурсії з екскурсоводом для групи з 15 осіб – 100 гривень. За кожну людину понад вказану кількість осіб у групі (тобто 15) – у касу сплачується 5 гривень додатково.

З питань організації та замовлення екскурсій Подільським зоопарком телефонуйте за номером
+38 (068) 160-62-04, або залиште свій номер телефону