Лама

Лама (Lama glama) – південноамериканський ссавець із сімейства верблюжих, одомашнений індіанцями Анд. Відігравала важливу роль у скотарстві інків. Хто каже, що 4 тис. років тому, а хто – і 6 тисяч.
Шия досить тонка, голова дрібна, зазвичай високо піднята, вуха високі, загострені. У домашніх лам шерсть досить м’яка, середньої довжини; масть варіюється від чисто білого до чорно-бурого. Статева зрілість самців настає у 3 роки. У самок – у 12 місяців. Вагітність триває 350 днів, після чого народжується одне дитинча. За сприятливих умов його життя може тривати 20 років. Лами були одомашнені більше чотирьох тисячоліть тому на території нинішнього Перу. У 1553 році дається їх перший опис і зображення в книзі “Хроніка Перу” Сьеса де Леона. Предки лам – гуанако жили на високогірних плато в Андах. Цей вид і досі використовується для перевезення вантажів через гірські хребти по стежках, недоступних для сучасного транспорту. Одна тварина переносить за день 27-45 кг. на відстань близько 24 км. Якщо в’юк занадто важкий, лама зупиняється і сідає, ніяке покарання не змусить її надриватися. В епоху панування іспанців у Південній Америці лам використовували для роботи в шахтах. Лами краще інших тварин пристосовані до життя на високогір’ї. Тому в останні роки їх використовують і в європейських Альпах. Але це стосується лише самців лами. Самок використовують лише для розмноження. Їх ніколи не доять і не нав’ючують. На відміну від верблюдів, лами не мають горба. А в іншому мають з ними багато спільних рис: зуби-різці у верхній частині щелепи, мозолясті подушечки на підошві роздвоєних копит, що сприяє адаптації до кам’янистого грунту, пережовування жуйки, якою тварина може плювати у збудженому стані.
Звичні до життя у суворих умовах гір лами дуже невибагливі до харчування. Наприклад, вони їдять у вісім разів менше за коня. Давні інки ставились до лам з шанобою. Вони не вживали м’яса цих тварин, але під час релігійних свят самців-дитинчат приносили в жертву богам. При схрещуванні самця одногорбого верблюда і самки лами отримують гібрид, на названий «кама». Ще одна риса осучаснення лам – їх можна використовувати як… сторожових собак. Лами миттєво реагують на наближення до себе будь-чого стороннього: людини чи тварини. Спочатку тварина біжить назустріч небезпеці, тим самим подаючи сигнал господареві, потім уже тікає з місця події. І найдивніше. Лама стала талісманом ком’ютерного музичного програвача «Winamp». Ну, ти ж, звичайно, знав про це. Та, всупереч цифровому розмноженню, у реальному житті лам стає все менше. Їх не розводять заради шерсті, а інші функції тварини давно перебрала на себе техніка. Їхня кількість все ще значна – 3.7 млн. голів. І три чверті з них мешкають у Болівії.
Facebook
Twitter
WhatsApp

Опікуни

MIIION FLOWERS

Опікуном лам стала компанія MIIION FLOWERS. Мільйон Квітів - це не тільки про якісні букети, які створені з любов'ю, а й про любов до всього живого.

Стань опікуном

З питань опікунства телефонуйте за номером +38 (068) 160-62-04, або залиште дані для зв’язку

Замовлення екскурсії

Вартість екскурсії з екскурсоводом для групи з 15 осіб – 100 гривень. За кожну людину понад вказану кількість осіб у групі (тобто 15) – у касу сплачується 5 гривень додатково.

З питань організації та замовлення екскурсій Подільським зоопарком телефонуйте за номером
+38 (068) 160-62-04, або залиште свій номер телефону