Рись євразійська

Найбільша кішка Європи

Європа
Мешкає рись у гірських лісах Карпат, на Балканах, на Скандинавському півострові, в Польських Татрах, в Іспанії, а також у Сибіру.
Майже всюди, де рисі вдалось вижити, вона охороняється законом. В Україні рисей занесено до «Червоної Книги» зі статусом “рідкісний вид”. Крім того, вона охороняється Червоним списком МСОП, CITES та Бернською конвенцією. Сьогодні популяція рисі в Україні оцінюється приблизно в 500 особин. До 100 особин на Поліссі, решта – у Карпатах. Для збереження популяції та збільшення чисельності цих тварин відловлюють і переселяють у місця, з яких вони зникли. Рись віддає перевагу глухим темнохвойним лісам. Хоча іноді заходить в лісостеп і лісотундру. Гострий зір і хороший слух допомагають мисливиці вночі, коли вона зазвичай виходить на полювання. Як і будь-яка кішка, рись має міцні кігті і сильні лапи, що допомагає їй вправно стрибати по скелях і лазити по деревах. Цю тварину одразу можна впізнати по короткому хвосту і китицях на вухах. Рись не любить подорожувати без потреби, але коли вона хоче їсти, може подолати десятки кілометрів. За добу вона здатна подолати до 30 км. Рись не дуже боїться людей. Іноді голодна кішка заходить в населені пункти. Втім, на людину практично не нападає.
В раціоні цієї кицьки, переважно, козулі, зайці, птахи, гризуни, кабани, іноді олені та домашні вівці. Статевої зрілості самці досягають на 21-му місяці життя, самиці — на 33-му. Шлюбний сезон у рисей триває упродовж місяця наприкінці зими. Як і ведеться у всіх кішок, за однією самкою упадають одразу кілька самців. Часто самці влаштовують бійки один з одним. У цей період вони басовито нявчать, а самиці глухо мурчать. У травні в сухому й теплому завчасно облаштованому риссю лігві народжується, в середньому, 2-3 сліпих і глухих дитинчат. Вага одного не більше 200-300 грамів. Вигодовуватиме малят рись своїм молоком упродовж чотирьох місяців. Очі рисенята розплющують за два-три тижні. Рисенята – вроджені мисливці. Коли їм виповнюється 40 днів, вони роблять перші мисливські вилазки і намагаються вполювати здобич. Матір вчить малюків підкрадатися та нападати на свою жертву та оберігає їх від неприємностей. Батько весь час допомагає виховувати малят. Він також вчить їх полювати, приносить своїм дітлахам польових мишей і зайців. Протягом року після народження рисенята перебувають під наглядом батьків і лише наступної весни вони розпочинають самостійне життя.
Facebook
Twitter
WhatsApp

Опікуни

Delphi Software Українська ІТ-компанія, заснована у Вінниці. Програмне забезпечення Delphi: ваш надійний партнер у сфері інженерних рішень і послуг преміум-класу для досліджень і розробок.

Стань опікуном

З питань опікунства телефонуйте за номером +38 (068) 160-62-04, або залиште дані для зв’язку

Замовлення екскурсії

Вартість екскурсії з екскурсоводом для групи з 15 осіб – 100 гривень. За кожну людину понад вказану кількість осіб у групі (тобто 15) – у касу сплачується 5 гривень додатково.

З питань організації та замовлення екскурсій Подільським зоопарком телефонуйте за номером
+38 (068) 160-62-04, або залиште свій номер телефону