Сурікат

Невгамовний пустельний хижак

Африка
Суріка́т (Suricata suricatta) або англ. Meerkat – хижий ссавець з родини мангустових (Heprestidae), що мешкає в пустелі Калахарі у Південній Африці.
Спосіб життя Високоорганізовані тварини. Живуть колоніями з двох-трьох сімейних груп по 20-30, а іноді і до 50 особин. У колонії чітка ієрархія. Домінуюча самка і альфа-самець – головна пара у колонії, де панує матріархат. Альфа-самець лише позначає територію сім’ї і запліднює головну самку. Вихованням потомства займаються самки -«няньки». Малюки, народжені іншою самкою, приречені до загибелі, а їх матір витісняють з колонії. Щоб земля могла відновитися, сурікати кожен день добувають їжу на різних ділянках своєї території. Сімейні клани часто ворогують між собою за вільні території. Іноді такі конфлікти завершуються смертю тварин. Сурікати риють підземні ходи глибиною до 1,5 метра. У цих підземних сполученнях тварини живуть та ховаються від ворогів. Притулків під землею у сім’ї може бути до тисячі.
Харчування. Цибулини рослин, комахи, невеликі змії, птахи, земляні білки, миші, яйця змій і птахів. Однак найбільше їм до вподоби скорпіони. Хоч їх отрута сурікатам і не до вподоби, але не смертельна. До більшості отрут африканських змій в сурікатів імунітет. Розмноження. Статеве дозрівання: 1 рік. Шлюбний період: з жовтня по травень. Вагітність: 77 днів. Кількість дитинчат: від 2 до 7. Можуть приносити потомство 2-3 рази на рік. Самка може годувати чужих дитинчат молоком, навіть якщо ніколи не народжувала. Цікаві факти * У деяких регіонах Африки сурикатов тримають як домашніх тварин для лову змій, скорпіонів і дрібних гризунів. * Сурікати мають більше 30 варіантів крику. Кожен має своє значення. * Перед полюванням для відновлення температури тіла після холодної пустельної ночі або тривалого перебування під землею сурікат відігрівається на сонці. *Сурікати здатні побачити хижака на відстані 1 кілометра. * У сурікатів дуже розвинений нюх. Вони можуть відчути видобуток навіть під товстим шаром піску. Цифра. Довжина голови й тіла: 250—350 мм. Довжина хвоста: 175—250 мм. Маса: в середньому, близько 750 грамів. Самці дрібніші самиць. Тривалість життя. У дикій природі сурікати живуть в середньому від 3 до 6 років, в неволі – до 12-14 років.
Facebook
Twitter
WhatsApp

Опікуни

Delphi Software

Українська ІТ-компанія, заснована у Вінниці. Програмне забезпечення Delphi: ваш надійний партнер у сфері інженерних рішень і послуг преміум-класу для досліджень і розробок.

Стань опікуном

З питань опікунства телефонуйте за номером +38 (068) 160-62-04, або залиште дані для зв’язку

Міжнародний день захисту дітей

В період з 1 по 10 червня для дітей до 16 років вхід в зоопарк безкоштовний! Не стосується екскурсій.

Замовлення екскурсії

Вартість екскурсії з екскурсоводом для групи з 15 осіб – 100 гривень. За кожну людину понад вказану кількість осіб у групі (тобто 15) – у касу сплачується 5 гривень додатково.

З питань організації та замовлення екскурсій Подільським зоопарком телефонуйте за номером
+38 (068) 160-62-04, або залиште свій номер телефону