...

Полярний вовк

Розумніші за собак

Європа
Полярний вовк (лат. Canis lupus tundrarum) — підвид вовка зі світлим забарвленням. Може роками жити при мінусовій температурі, місяцями без сонячного світла, тижнями без їжі.

Цей хижак мешкає на всій території Арктики і в тундрі, за винятком морського льоду і великих територій покритих льодом.

Середня вага – 85 кг.

Довжина дорослої тварини може сягати півтора метрів, в холці – близько метра.

Полярні вовки дуже розумні. Їх мозок на 30% більше, ніж у собак.

Між собою вовки спілкуються за допомогою мови рухів тіла і звуків.   Виють вони, сповіщаючи іншим зграям про свою присутність для уникнення сутичок за територію.

Спосіб життя

Живуть зграями по 3-10 особин. Найчастіше це зграї з батьків, їхніх дитинчат та особин з попередніх поколінь. Разом вони полюють та доглядають за потомством. Коли ж зграя з 15-25 особин, вожак та його самка – головна пара у зграї. Решта вовків їм підпорядковуються і вибудовують власну ієрархію. Молодші члени зграї зазвичай охороняють дитинчат, доки старші полюють. Усі дорослі тварини допомагають один одному під час полювання, а також виховання і годування потомства.

Вижити у складних арктичних умовах вовкам непросто. Ніч в Арктиці триває до 5 місяців, мінусова температура, сильні вітри, їжі може не бути тижнями. Втім, полярні вовки витривалі і сильні, а особливість їх хутра не дає їм замерзнути в умовах арктичної зими. І навіть за таких умов тривалість їх життя в дикій природі іноді сягає 15 років. Втім, більшість полярних вовків у природному середовищі доживають лише до 7 років. В неволі тривалість їх життя значно довша і може сягати 17 років.

Харчування

Харчуються ці арктичні мешканці м’ясом та рибою. Полюють переважно на полярних зайців, лемінгів. Зрідка здобиччю для них стають і полярні олені. Іноді зграї полярних вовків нападають і на стада місцевих оленярів.

Для виживання в природних умовах їм доводиться їсти все, що вони знаходять. У пошуках їжі вовча зграя іноді обходить райони до 1500-2000 квадратних кілометрів. Коли ж здобич впольована, вовки з’їдають її повністю, не лишаючи ані шкіри, ані кісток. Для виживання потрібні калорії і цінна будь-яка їжа.

Цікаві факти

* Мозок на 30% більше, ніж у собак.

*Можуть розвивати швидкість до 55-60 кілометрів на годину під час бігу на коротких дистанціях.

*За один прийом їжі здатний з’їсти до 10 кг м’яса.

*В природному середовищі цих тварин температура повітря навіть в квітні зазвичай тримається нижче позначки -30 градусів.

* Іноді полярні вовки ведуть усамітнений спосіб життя.

Цифра

Маса – до 85 кг

Довжина без хвоста – до 150 см

Висота в холці – 80-95 см

Розмноження

Статеве дозрівання: самці – від 3 років, самиці — від 2 років.

Період спарювання: березень.

Вагітність: від 61 до 63 діб.

Кількість дитинчат: 1—5.

Малюки народжуються сліпими, із закритими вушними отворами й абсолютно безпорадними.

Тривалість життя

Від 7 до 17 років.

 

Facebook
Twitter
WhatsApp

Опікуни

Вінницький блог №2. Лайкни, якщо любиш Вінницю

З червня 2021 року опікуном полярних вовків став відомий у Вінниці блогер..

Ми працюємо
Ми в соц. мережах:

Стань опікуном

З питань опікунства телефонуйте за номером +38 (068) 160-62-04, або залиште дані для зв’язку

Замовлення екскурсії

Вартість екскурсії з екскурсоводом для групи з 15 осіб – 100 гривень. За кожну людину понад вказану кількість осіб у групі (тобто 15) – у касу сплачується 5 гривень додатково.

З питань організації та замовлення екскурсій Подільським зоопарком телефонуйте за номером
+38 (068) 160-62-04, або залиште свій номер телефону
Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.