Степовий орел

Європа
Степовий орел – (Aquila nipalensis) – птах родини яструбиних загону хижих.

Поширений в Євразії і Африці: в Ємені, від Ірану – на схід до індійського штату Ассам, в Забайкаллі і Алтаї. Зустрічається на сході Румунії і в степах України. Зокрема, до 1980-х років гніздився в заповіднику Асканія-Нова.

Вид віддає перевагу степам з пагорбами і невеликими скелями.

Степові орли з Європи та Центральної Азії зимують в Африці, а особини зі східних популяцій – в Індії.

Ще наприкінці XIX століття степовий орел був не просто звичайним, а навіть фоновим птахом багатьох степів. Та згодом майже повністю зник з території України і нині має статус рідкісного зникаючого виду.

Причини зміни чисельності – практично суцільне господарське освоєння місць гніздування і безпосереднє знищення гнізд та самих птахів людиною.

Степового орла включено до Конвенції з міжнародної торгівлі вимираючими видами дикої фауни і флори. Європейську гніздову популяцію орла оцінено у 5-20 тис. пар.

Степові орли мають у довжину 67-85 см., довжина крила – 51-65 см., розмах крил – 160-180 см. Вага становить 1,6-5 кг. Самці трохи поступаються в розмірі і вазі самкам. Забарвлення пір’я темно-коричневе, живіт і груди трохи світліші, хвіст і крила бурого кольору. Молоді птахи до 5 років рудувато-бурого кольору.

Харчуються степові орли, в основному, гризунами, полюють на птахів, іноді поїдають падаль.

Ширяючи в небі, і помітивши здобич, орел каменем падає вниз, виставивши вперед кігті, і хапає жертву.

Одного разу створивши пару, орли проживуть разом все життя.

Їхнє гніздо, як правило, знаходиться на деревах, на кам’янистих схилах, або на землі. Масивне складене з гілок воно сягає 0,7 – 1м. в діаметрі.

У квітні – травні самки відкладають яйця. Зазвичай їх буває два або три білого кольору з жовтувато-бурими цяточками. Самка висиджуватиме їх 39-45 днів допоки в червні не з’являться на світ біло-сірі пухнасті пташенята. Через 2 місяці у них з’явиться справжнє оперення і вони спробують стати на крило.

Тривалість життя степових орлів за сприятливих умов становить 30 років.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Степовий орел

Опікуни

Поки що немає жодного опікуна =(

Стань опікуном

З питань опікунства телефонуйте за номером +38 (068) 160-62-04, або залиште дані для зв’язку

Замовлення екскурсії

Вартість екскурсії з екскурсоводом для групи з 15 осіб – 100 гривень. За кожну людину понад вказану кількість осіб у групі (тобто 15) – у касу сплачується 5 гривень додатково.

З питань організації та замовлення екскурсій Подільським зоопарком телефонуйте за номером
+38 (068) 160-62-04, або залиште свій номер телефону