Павіан-гамадрил

Священна тварина стародавніх єгіптян

Африка
Павіан гамадрил, плащоносний павіан (Papio hamadryas) — мавпа роду павіанів, підряду вузьконосих мавп. Живуть павіани-гамадрили на відкритих, скелястих, горбистих місцинах Африки (Эфіопія, Судан, Сомалі, Південна Нубія) та Азії (Аравійський півострів
Живуть павіани-гамадрили на відкритих, скелястих, горбистих місцинах Африки (Эфіопія, Судан, Сомалі, Південна Нубія) та Азії (Аравійський півострів). Колір волосся, що вкриває тіло гамадрила, сірий. У самців довге волосся на голові, плечах та грудях. Сідничні мозолі червоного кольору, гола шкіра обличчя – брудно-тілесного. Самки мають більший темний відтінок волосся та значно менші за самців. Схожі на самок і молоді самці. Передні лапи у павіанів короткі, сильні, з товстими і досить довгими великими пальцями, тому вони можуть вправно хапати корм. Цифра Довжина тіла: 50-94 см. Довжина хвоста: 38-61 см. Маса: самці – 18 кг, самки – близько 10 кг. Розмноження Молодий самець досягає статевої зрілості у віці 5-7 років. Щоб злучатися, він повинен зібрати власний гарем. Втім, зробити це не так просто. Адже всі дорослі самки в стаді вже належать якому-небудь самцеві. Тому молодий павіан повинен знайти собі молоду самку або спробувати відбити самку з іншого стада. Кожне стадо павіанів ділиться на групи з ватажка і гарему, який нараховує до 10 самок. У гамадрилів немає постійного шлюбного періоду. Він може тривати протягом усього року. Але в посушливих районах більшість дитинчат народжуються в сезон дощів. Триває вагітність від 154 до 185 днів. Перші тижні життя малюки проводять на грудях своєї матері. Пізніше вони перебираються до неї на спину. У старшому віці дитинчата багато граються і спостерігаючи за матір’ю, вчаться знаходити їжу і розрізняти, які частини плодів є їстівними та як їх правильно їсти. Самки павіана гамадрила – дбайливі матері. Дитинчата перебувають під постійним контролем та опікою. Самки з дитинчатами, як і ватажки, займають у стаді привілейоване місце. Найгірше ставляться у стаді до старих самок і молодих самців. Статеве дозрівання: самці – з 5 років, самки – з 3,5 років. Кількість дитинчат: зазвичай – 1. Іноді – 2-3. Харчування Плоди, трава, коріння, насіння, горіхи, ящірки, комахи, іноді дрібні ссавці і дитинчата копитних. Тривалість життя Від 30 до 45 років. Цікаві факти У Древньому Єгипті павіанів-гамадрилів вважали священними тваринами. З головою цього примата часто зображували Бога Хапі (син Гора).    
Facebook
Twitter
WhatsApp

Опікуни

Lampa Software

ІТ-компанія з розробки мобільних додатків.

Стань опікуном

З питань опікунства телефонуйте за номером +38 (068) 160-62-04, або залиште дані для зв’язку

Замовлення екскурсії

Вартість екскурсії з екскурсоводом для групи з 15 осіб – 100 гривень. За кожну людину понад вказану кількість осіб у групі (тобто 15) – у касу сплачується 5 гривень додатково.

З питань організації та замовлення екскурсій Подільським зоопарком телефонуйте за номером
+38 (068) 160-62-04, або залиште свій номер телефону