...

Хвостаті психологи: екскурсія до зоопарку допоможе подолати стрес

Facebook
Twitter
Telegram

Відвідання зоопарку – це не лише цікаве дозвілля, але й можливість допомогти собі та своїм дітям подолати стрес в умовах війни. Спілкування з тваринами сприяє відновленню та нормалізації нашого психологічного стану. Адже психіка людини, яка пережила стрес або перебуває в стані стресу, потребує позитивних емоцій. Саме контакт з тваринами може стати джерелом цих позитивних емоцій.

Про користь відвідання зоопарків та його позитивний вплив на психологічний стан дорослих і дітей, які пережили або перебувають в стані стресу, Подільський зоопарк спілкувався з практичним психологом Юлією Короцінською.

За її словами, в умовах війни стрес отримують не лише ті, хто перебуває під обстрілами чи в окупації, але й ті, хто перебуває на умовно безпечній території. Адже звичний ритм життя все одно порушено.

Юлія Короцінська зауважує, дуже чутливі до стресу діти. Вони тонко реагують на емоційний стан батьків, навіть тоді, коли дорослі намагаються стримати свої негативні емоції.

– Стрес – це реакція виживання, яка реалізовується через напругу та готовність рятуватися. Проте довго перебувати в такому стані для організму надзвичайно шкідливо, адже це його виснажує. Позитивні емоції, зокрема, від спілкування з природою, тваринами допомагають мінімізувати стрес та розслабитися, – зазначає психолог.

В чому ж користь відвідання зоопарку для дитини?

Це спілкування з тваринами, а, отже, з живою природою. Для здорового функціонування кожному з нас необхідне регулярне спілкування з природою. А якщо це контактний зоопарк, то додаються ще й тактильні відчуття. Коли дитина гладить тварину, то мозок дитини починає працювати ефективніше.

Це турбота про тварин. В зоопарках є можливість придбати корм для тварин та погодувати їх разом з дитиною. Таким чином, дитина вчиться піклуватись про братів наших менших.

Це пізнання чогось нового. У зоопарку мешкають тварини, яких дитина не бачить щодня. Це можуть бути тварини, які зустрічаються лише в дикій природі або ж живуть не в нашій географічній широті. Тому відвідання зоопарку розширює знання дитини про живу природу та розвиває її інтелект.

Це благодійність. В умовах війни дохід зоопарків значно зменшується, а витрати на догляд за тваринами залишаються. Благодійність розвиває особистість дитини, вчить її бути доброю, співчутливою, відповідальною, турботливою.

Ефект зараження позитивними емоціями. Тварини, на відміну від людей, не мають уяви. Отже, реагують «тут і тепер». Якщо тварині нічого не загрожує, вона спокійна і життєрадісна, з цікавістю засвоює нове. Цього відчуття нам усім не вистачає в даний період і саме тварини можуть стати його джерелом.

Спілкування з тваринами сприятливе для організму в цілому, адже спричиняє:

  • Зниження рівня тривоги та депресії;
  • Поліпшення роботи серцево-судинної системи;
  • Зменшення запальних процесів в організмі;
  • Стабілізація роботи мозку;
  • Поліпшення соціальної адаптації.
  • Існує навіть окремий напрям психотерапії – «анімалотерапія» («зоотерапія» або «петтерапія»). Цей розділ полягає у лікуванні неврозів, психозів та уражень мозку за допомогою контакту з тваринами. Пацієнти гладять тварин, граються з ними, годують їх, їздять верхи тощо. Анімалотерапію активно застосовують для фізичної та психологічної реабілітації.

– Як бачите, пунктів «за» відвідати зоопарк є достатньо багато і всі вони є вагомими, аби найближчим часом справді відвідати зоопарк. І, врешті-решт, сили природи та любов до життя мають перемогти весь біль від втрат, – підсумовує психолог Юлія Короцінська.

Корисна інформація на сайті Юлії Короцинської.

https://www.emotionspsy.net/
Facebook
Twitter
Telegram

Інші новини

Альпаки під опікою

Альпаки з Подільського зоопарку під надійною опікою. Тепер про них дбає «Медичний центр «Клініка Господарських»

Замовлення екскурсії

Вартість екскурсії з екскурсоводом для групи з 15 осіб – 100 гривень. За кожну людину понад вказану кількість осіб у групі (тобто 15) – у касу сплачується 5 гривень додатково.

З питань організації та замовлення екскурсій Подільським зоопарком телефонуйте за номером
+38 (068) 160-62-04, або залиште свій номер телефону
Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.